Rólunk

Elnöki köszöntő

Az II. világháború utáni elhurcoltatás szörnyű időszak a magyarországi németek, a Tokaj-hegyaljai svábok, köztük Rátka és Hercegkút lakosainak életében. Vidékünkről mintegy 348 embert dolgoztattak a volt Szovjetunió területén a Donbasz szénbányáiban embertelen körülmények között. Sokan közülük soha sem térhettek haza otthonukba, nem láthatták többé szeretteiket.
Célunk, s egyben legfontosabb feladatunk, hogy megismertessük ezt az időszakot az utánunk következő generáció számára, hogy ne merüljön feledésbe, s a jövőben soha ne ismétlődhessen meg.
Endrész Árpádné
ELNÖK
Kiadványaink és honlapunk lehetőséget biztosít a rátkai és a hercegkúti svábok kálváriájának megismerésére, az elmélyülésre, a kutakodásra a múzeumpedagógia módszerének alkalmazásával. Segítséget nyújt a nemzetiségi népismeret tantárgy oktatásához. Gondolatébresztő mind a pedagógus, mind a gyermek számára. Lehetőség a téma projektszerű feldolgozására, egy-egy szakasz mélyrehatóbb vizsgálatára. Ezzel hozzájárul a tanulók identitástudatának erősítéséhez.
endresz_arpadne.jpg

Az Egyesületről

A Zemplén Német Iskolaegylet 2016-ban ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját. Fő célunk őseink kultúrájának, történelmének, hagyományainak kutatása, ápolása, a nemzetiségi oktatás támogatása, a pedagógusok továbbképzésének segítése. Részt veszünk a Rátkai Német Nemzetiségi, Kéttannyelvű Általános Iskola rendezvényein szervezőként, támogatóként. Több alkalommal biztosítottunk a térség nemzetiségi tanítói, tanárai számára módszertani továbbképzéseket, hozzájárultunk az iskola nyelvi eszközeinek fejlesztéséhez, tanárainak külföldi tanulmányútjának megszervezéséhez, tanulóinak nyári táboroztatásához.

Az alkotókról

A nem túl nagy, ám annál lelkesebb csapat.

SCHOLTZ RÓBERT
SCHOLTZ RÓBERTrendező/előadó
OLÁH RICHÁRD
OLÁH RICHÁRDillusztrátor
TIRCSI RICHÁRD
TIRCSI RICHÁRDlektor
DR. BÁTHORI GÁBOR
DR. BÁTHORI GÁBORlektor

Előadók

Buczkó József
Buczkó Józsefelőadó
Ilyés Gábor
Ilyés Gáborelőadó
Naár János
Naár Jánoselőadó
Varga László
Varga Lászlóelőadó

Elérhetőségek

Zemplén Német Iskolaegylet
Cím: 3908 Rátka Iskola tér 2.

Magyarország

 

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18421198-1-05

Weboldal látogatók

Támogatók

Jelen weboldal a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával készült.