Hírek

1945. január 23-án 212 rátkai embert hurcoltak el málenkij robotra. Iskolánk minden évben emlékezik erre az eseményre. Miért is oly fontos ez az iskoláskorúaknál? Mert nem hagyhatjuk a feledés homályába veszni ártatlan elődeink meghurcoltatását. Tartozunk nekik azzal, hogy a történetüket megismertetjük a fiatal generációval, azzal a nem csekély céllal, hogy soha többé ne ismétlődjék meg, hogy származásuk miatt ártatlanok bűnhődjenek. Az idén a Zemplén Német Iskolaegylet a „Debreceni gyufagyárral kezdődött” című kötettel és munkafüzettel ajándékozta meg az iskola minden tanulóját, pedagógusát, valamint elhozta iskolánkba vándorkiállítását. A gyermekek népismeret és osztályfőnöki órákon foglalkoznak a 73 évvel ezelőtti eseményekkel. Egyéni feladatmegoldó-versenyen mutathatják meg, hogy mennyit és milyen mélységben sajátítottak el e történelmi jelentőségű falutörténetből.

Forrás: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1904027643260617&id=1537835259879859

View the embedded image gallery online at:
http://svabgulag.hu/index.php/hirek#sigProId60dae7d9a2

Hercegkút Önkormányzata, a Hercegkútért Közalapítvány és a GULÁG Emlékbizottság Hercegkúton szervezte meg a GULÁG-GUPVI Emlékév országos záróeseményét. Az esemény előkészítését az Emberi Erőforrások Minisztériuma Miniszteri és Parlamenti Államtitkári Kabinet Protokoll Osztályának munkatársai és a GULÁG Emlékbizottság szervezői koordinálták. Az ünnepségen részt vett Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztere, továbbá meghívást kapott számos állami szervezet vezetője, a szomszédos települések polgármesterei, intézmények képviselői. Az eseményen beszédet mondott Rák József polgármester, majd Balog Zoltán, Emberi Erőforrások minisztere. A helyszínen a Debreceni gyufagyárral kezdődött kiállítás poszterei is megtekinthetőek voltak. Köszönjük.

Forrás: http://hercegkut.hu/?p=7662

View the embedded image gallery online at:
http://svabgulag.hu/index.php/hirek#sigProId1f0fee78fe

"A Tokaj-hegyaljai svábok elhurcolásáról szóló kiállítás a két érintett település (Rátka és Hercegkút) után Debrecenben emlékeztet a 70 évvel ezelőtt történtekre. A két helységről 348 főt vittek el a Szovjetunióba, 46-an nem tértek vissza. A Méliusz Juhász Péter Könyvtárban kedden nyílt és péntekig l"
Teljes cikk: naplo.hu

„A debreceni gyufagyárral kezdődött…” - A Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkán a Szovjetunióban 1945. Boldogasszony hava a Tokaj-hegyaljai sváb történelem legsötétebb korszakának hajnala. Hercegkútról és Rátkáról január 2-án és 26-án több száz lakost hurcoltak el „málenkij robotra”, jóvátételi kényszermunkára a Szovjetunióba.
A legfiatalabbak 15, a legidősebbek 65 évesek voltak. Egy dolog volt fontos a szovjetek számára: a létszám. A bevagonírozott 348 főből 46-an nem tértek vissza. Többségük a lágerek környéki jeltelen sírokban, kevesebb részük a hazafelé vezető vasútvonalak mentén, illetve egy-egy beomlott szénbánya mélyén alussza örök álmát.
 

1945. Boldogasszony hava a Tokaj-hegyaljai sváb történelem legsötétebb korszakának hajnala. Az 1750-ben magánföldesúri telepítésként létesült Hercegkútról és Rátkáról január 2-án és 26-án több száz lakost hurcoltak el „málenkij robotra”, jóvátételi kényszermunkára a Szovjetunióba. Vitték a nőket, férfiakat, fiatalokat és időseket egyaránt. A legfiatalabbak 15, a legidősebbek 65 évesek voltak. Egy dolog volt fontos számukra: a létszám. A bevagonírozott 348 főből 46-an nem tértek vissza. Többségük a lágerek környéki jeltelen sírokban, kevesebb részük a hazafelé vezető vasútvonalak mentén, illetve egy-egy beomlott szénbánya mélyén alussza örök álmát.

Időpont: 2017. 02. 13. - 2017. 02. 13.

"A debreceni gyufagyárral kezdődött..." - Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkán a szovjetunióban címmel nyílik vándorkiállítás Rátkán a Sváb Hagyományok Házában. Hegyalja két sváb településéről összesen 348 főt hurcoltak el kényszermunkára a Szovjetunióba, 46-an nem tértek vissza.

Az érintettek közül tizenhárman még köztünk vannak, akik személyes elbeszéléseikkel emlékeznek a 70 évvel ezelőtt történtekre.

Teljes cikk: https://hegyalja.info/programs/524/tokaj-hegyaljai-svabok-kenyszermunkan-a-szovjetunioban

A Tokaj-Hegyaljáról a Szovjetunióba elhurcolt svábokra emlékeznek azzal a kiállítás sorozattal, ami hétfőn nyílt Rátkán a hagyományok házában. A Gulág-emlékév kapcsán létrehozott tárlat elsősorban a térség két sváb falujából, Rátkáról és Hercegkútról kényszermunkára hurcoltakra emlékezik.

A kiállítás megnyitón a Zemplén Német Iskolaegylet elnöke Endrész Árpádné köszöntötte a megjelenteket, magát a tárlatot pedig Báthori Gábor történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Nyírbátori Báthori István Múzeumának igazgatója nyitotta meg. A hadtörténész elmondta, Rátkán 1945. január 26-án több száz lakost hurcoltak el „málenkij robotra” a Szovjetunióba. Az ő történetüket is őrzi a tárlat, amit Scholtz Róbert régész-történész készített.

A Gulágra elhurcolt rátkaiakra és hercegkútiakra emlékeztek.

„A debreceni gyufagyárral kezdődött…” – Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkán a Szovjetunióban címmel nyílt vándorkiállítás Rátkán, a Hagyományok Házában.

Emlékőrzés

A kiállítás a Zemplén Német Iskolaegylet segítségével jött létre, amelynek elnöke, Endrész Árpádné köszöntötte a megjelenteket.

Teljes cikk: eszak.hu

 

 

 

2017. február 13-án jeles eseménynek adott otthont a rátkai Közösségi Ház. Iskolánk legidősebb tanulói és az őket kísérő pedagógusok egy vándorkiállítás megnyitóján vettek részt, „A debreceni gyufagyárral kezdődött” címmel. A kiállításhoz tartozó transzparensek és kiadványok a Gulágra elhurcolt rátkai és hercegkúti svábokról emlékeznek meg, mely a Zempléni Német Iskolaegylet segítségével valósult meg, és a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával készült.

 

Endrész Árpádné köszöntő szavait követően a Magyar Nemzeti Múzeum Nyírbátori Báthori István Múzeumának igazgatója, Dr. Báthori Gábor történész nyitotta meg a rendezvényt, melyen a kiállítás és a kiadványok írója és szerkesztője, Scholtz Róbert Gergely régész-történész kalauzolt végig bennünket a korabeli történéseken és tényeken.  

 

 

„Emberek, mindannyian tudjuk, hol voltak,

 

mit csináltak, hogyan bántak magukkal.

 

 Jó szívvel mondom,

 

 hogy erről senkinek ne beszéljenek,

 

 semmit ne említsenek erről az időről,

 

 mert visszaviszik magukat oda,

 

 ahonnan jöttek!”

 

 

 

Nem lehet elégszer megemlékezni a szomorú sorsokról, melyeket elviselőik sokszor bizonyára legszívesebben elfelejtenének már, mégis bennük él, elevenen és fájdalmasan, ami velük történt. Emlékezni, és mesélni kell, hogy az utókor is szem előtt tartsa: Ilyen soha többé nem történhet meg még egyszer. Családok, életek mentek tönkre nem csak a háborúban, de utána is. A „jóvátétel” keményebb volt, mint amit megtorlás szó magában foglalhat. Ezért mesélünk gyermekeinknek, és próbáljuk hozzájuk közelebb hozni a múlt szomorúbb darabjait is, mert a múlt megőrzéséhez ez is hozzátartozik. A közös ima, az idősek, a túlélők elrévedező tekintete, és a fiatalok komolysága az összetartó erő, amely minden éven kijár ennek az eseménynek, hogy identitás tudatunk erősödjön, és megadjuk a tiszteletet azoknak, akik életüket áldozták a messzi földön.

http://www.ratkaiskola.hu/esemenyek/gulag-vandorkiallitas.html

 

Elérhetőségek

Zemplén Német Iskolaegylet
Cím: 3908 Rátka Iskola tér 2.

Magyarország

 

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18421198-1-05

Weboldal látogatók

Támogatók

Jelen weboldal a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával készült.