Archív

Rendhagyó történelem óra - Sátoraljaújhely, Kazinczy Ferenc Általános Iskola

2017. február 17-én délelőtt tíz órától rendhagyó történelem órát tartottunk Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában. A kiállítás roll-upjaival színesített előadáson az iskola német nemzetiségi osztályai és tanáraik vettek részt. Az eseményről Dudás Lászlóné írt képes beszámolót.

„Iskolánk német nemzetiségi osztályai rendhagyó német népismeret óra keretében „A debreceni gyufagyárban kezdődött… „A Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkára hurcolása a Szovjetunióba” címmel ismerkedtek meg a második világháború utáni, elsősorban a német nemzetiségieket érintő igazságtalan és embertelen intézkedésekkel. Több tízezer, német nemzetiségű, német családnevet viselő férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket -14 éves kortól 60 éves korig – hurcoltak el a több ezer kilométerre lévő oroszországi bányákba, munkatelepekre „egy kis munkára” málenkij robotra – jóvátétel címen. Ezt a szomorú eseményt dolgozta fel Scholtz Róbert régész, történész, abból az apropóból, hogy a 2016-os évet a kormány az elhurcoltak emlékévének nyilvánította. A vándorkiállítás anyagául felhasználta a hercegkúti, rátkai túlélők dokumentumait, valamint levéltárak hiteles iratait.

A tanulók mély megdöbbenéssel hallgatták a történész elbeszélését az elhurcoltak viszontagságos, a túlélésért folytatott küzdelméről.

A kiállítás anyagából a rátkai Zemplén Német Iskolaegylet készített múzeumpedagógiai kiadványt, melyből iskolánk részére Endrész Árpádné, az iskolaegylet elnöke, 50 példányt ajándékozott. Az elhurcoltatás 70. évfordulója tiszteletére a Zemplén Német Iskolaegylet rajzpályázatot hirdetett általános iskolások számára. Nemzetiségi osztályainkból több tanuló is készített rajzokat, akik közül Iski Zsófia 6. b osztályos tanuló III. helyezést ért el. Gratulálunk neki!

Köszönet illeti Endrész Árpádné, a rátkai Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatónőjét, hogy lehetővé tette számunkra azt, hogy tanulóink, a jövő nemzedéke, megismerje a múltat, azt az időszakot, amiről nem is olyan régen még beszélni sem lehetett, és örök tanulságként lebegjen szemük előtt, hogy embertársainkat tisztelni kell és nem szabad senkit származása, neve alapján meghurcolni, megkülönböztetni.”

Részletes beszámoló: kazinczysuli.hu

Elérhetőségek

Zemplén Német Iskolaegylet
Cím: 3908 Rátka Iskola tér 2.

Magyarország

 

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18421198-1-05

Weboldal látogatók

Támogatók

Jelen weboldal a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával készült.