Archív

2017. március 28-án 12.40-től rendhagyó történelem órát tartottunk Debrecenben, a Debreceni Szakképzési Centrum Vegyipari szakgimnáziuma diákjai számára. Az emeleti könyvtárban megrendezett előadáson a helyi gimnazisták és tanáraik vettek részt.

View the embedded image gallery online at:
http://svabgulag.hu/index.php/esemenyek/archive#sigProIdf6871ed79c

Helyszín: Méliusz Juhász Péter Könyvtár

Konferencia elnök: Buczkó József

Program:

09.20-09.30: Köszöntő: Endrész Árpádné, Zemplén Német Iskolaegylet elnöke f 
09.30-09.50: Dr. Báthori Gábor (történész-hadtörténész, MNM BIM): A Vörös Hadsereg, az NKVD megérkezése Magyarországra.
09.50-10.10: Scholtz Róbert Gergely (régész-történész): Rátkai svábok kényszermunkán a Szovjetunióban.
10.10-10.30: Naár János (helytörténész): Hercegkútiak kényszermunkán a Szovjetunióban
10.30-10.40: Kávészünet.
10.40-11.00: Ilyés Gábor (helytörténész): A málenkij robot emlékezete a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településeken felállított emlékjelek tükrében.
11.00-11.20: Varga László (vezető kutató): Balmazújvárosiak a szovjet paradicsomban.
11.20-11.40: Buczkó József (etnográfus, helytörténész): „Akiknek még sír sem jutott” Hajdúnánásiak a „málenkij robot” poklában. 
11.40-12.00: Scholtz Róbert (régész-történész): „A debreceni gyufagyárral kezdődött…” – Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkán a Szovjetunióban. Könyvbemutató és tárlatvezetés.

Kiállítás megnyitó. 2017. február 21. 17.00 Debrecen. Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

A vendégeket köszönti:  Dr. Kovács Béla Lóránt igazgató

Endrész Árpádné

A kiállítást megnyitja: Tircsi Richárd történész, Emberi Erőforrások Minisztériuma Nemzetiségi Főosztály főosztályvezetője

Szakmai tárlatvezetést tartja: Scholtz Róbert Gergely régész, történész

View the embedded image gallery online at:
http://svabgulag.hu/index.php/esemenyek/archive#sigProId079ccc325b

2017. február 17-én délelőtt tíz órától rendhagyó történelem órát tartottunk Sátoraljaújhelyen a Kazinczy Ferenc Általános Iskolában. A kiállítás roll-upjaival színesített előadáson az iskola német nemzetiségi osztályai és tanáraik vettek részt. Az eseményről Dudás Lászlóné írt képes beszámolót.

„Iskolánk német nemzetiségi osztályai rendhagyó német népismeret óra keretében „A debreceni gyufagyárban kezdődött… „A Tokaj-hegyaljai svábok kényszermunkára hurcolása a Szovjetunióba” címmel ismerkedtek meg a második világháború utáni, elsősorban a német nemzetiségieket érintő igazságtalan és embertelen intézkedésekkel. Több tízezer, német nemzetiségű, német családnevet viselő férfiakat és nőket, fiatalokat és időseket -14 éves kortól 60 éves korig – hurcoltak el a több ezer kilométerre lévő oroszországi bányákba, munkatelepekre „egy kis munkára” málenkij robotra – jóvátétel címen. Ezt a szomorú eseményt dolgozta fel Scholtz Róbert régész, történész, abból az apropóból, hogy a 2016-os évet a kormány az elhurcoltak emlékévének nyilvánította. A vándorkiállítás anyagául felhasználta a hercegkúti, rátkai túlélők dokumentumait, valamint levéltárak hiteles iratait.

A tanulók mély megdöbbenéssel hallgatták a történész elbeszélését az elhurcoltak viszontagságos, a túlélésért folytatott küzdelméről.

A kiállítás anyagából a rátkai Zemplén Német Iskolaegylet készített múzeumpedagógiai kiadványt, melyből iskolánk részére Endrész Árpádné, az iskolaegylet elnöke, 50 példányt ajándékozott. Az elhurcoltatás 70. évfordulója tiszteletére a Zemplén Német Iskolaegylet rajzpályázatot hirdetett általános iskolások számára. Nemzetiségi osztályainkból több tanuló is készített rajzokat, akik közül Iski Zsófia 6. b osztályos tanuló III. helyezést ért el. Gratulálunk neki!

Köszönet illeti Endrész Árpádné, a rátkai Német Nemzetiségi és Kéttannyelvű Általános Iskola igazgatónőjét, hogy lehetővé tette számunkra azt, hogy tanulóink, a jövő nemzedéke, megismerje a múltat, azt az időszakot, amiről nem is olyan régen még beszélni sem lehetett, és örök tanulságként lebegjen szemük előtt, hogy embertársainkat tisztelni kell és nem szabad senkit származása, neve alapján meghurcolni, megkülönböztetni.”

Részletes beszámoló: kazinczysuli.hu

View the embedded image gallery online at:
http://svabgulag.hu/index.php/esemenyek/archive#sigProIdf444daa6dc

Kiállítás megnyitó. 2017. február 17. 14.00 Hercegkút. Művelődési Ház.

A vendégeket köszönti:  Rák József Hercegkút polgármestere

Endrész Árpádné

A kiállítást megnyitja: Dr. Báthori Gábor történész, hadtörténész, a Magyar Nemzeti Múzeum Nyírbátori Báthori István Múzeuma igazgatója

Szakmai tárlatvezetést tartja: Naár János helytörténész

Scholtz Róbert Gergely régész, történész

View the embedded image gallery online at:
http://svabgulag.hu/index.php/esemenyek/archive#sigProId8d2a9fd28e

Elérhetőségek

Zemplén Német Iskolaegylet
Cím: 3908 Rátka Iskola tér 2.

Magyarország

 

Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Adószám: 18421198-1-05

Weboldal látogatók

Támogatók

Jelen weboldal a GULAG Emlékév alkalmából, a GULAG Emlékbizottság, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő támogatásával készült.